Ads 468x60px

Tuesday, July 19, 2016

TIPS BUAT DUIT DENGAN YOUTUBE VIDEO

TIPS BUAT DUIT DENGAN YOUTUBE VIDEO
Kamu pernah dengar tentang adsense? Orang cakap dengan adsense boleh buat duit. Betulkah? Zaman sekarang tiada benda yang mustahil. Dengan youtube sahaja sudah ramai yang Berjaya buat ribuan ringgit. Padahal apa yang dipaparkan Cuma video. Inilah yang ramai tidak tahu tentang kelebihan adsense. Mula mula saya test buat akaun adsense dulu dapat 1.5USD saja sebulan. Nampak macam sikit kalau dalam Rm tentu sudah RM4 kan. Mula dari itu saya percaya saya boleh buat duit dengan youtube. Mari kita lihat Langkah-langkah ringkas ini.


Langkah-langkah yang perlu kamu tahu untuk memulakan usaha kamu menjana wang melalui YouTube:
Langkah 1: Hasilkan video yang menarik..
Kamu mesti ada perakam video yang bagus, tida kisah apa pun,yang penting kualitinya bagus. Sekarang banyak henpon yang mempunyai kualiti video yang bagus. Rakam apa saja yang kamu suka,yang penting kreatif. Video yang unik dan kreatif menjadikan video kamu akan kerap ditonton oleh penonton. Lebih banyak views,lagi besar peluang kamu untuk menjana wang melalui youtube. Banyak orang rakam aksi bayi mengantuk, bayi makan, ayam sabung, anjing kawan dengan kambing..semua itu video yang unik. Perlu ingat, kamu mesti hasilkan video kamu sendiri. Kesilapan orang banyak, mereka download video orang lain kemudian upload semula. Youtube boleh banned akaun youtube dan adsense kamu sebab melanggar hak cipta orang lain. Jadi lebih selamat kalau cipta video sendiri dan upload. Buat video dalam lingkungan 2-4 minit.  Kamu juga perlu berhati-hati dengan proses memasukkan audio supaya suara atau muzik latar dan gambar yang dipaparkan adalah seiring.

Langkah 2: Cipta nama yang canggih dan mudah diingati
Sementara tunggu video kamu dipaparkan, cari nama yang senang diingati serta menarik untuk diberikan kepada video hasil kerja anda. Selalunya nama akan diberi selari dengan kandungan atau jalan cerita video kamu. Contoh nama yang terkenal di YouTube ialah Hunting Bird iaitu video tentang seorang yang memburu burung dengan senapangnya.
Langkah 3: Ulang langkah 1 dan langkah 2
Buat sebanyak mungkin video, kalau boleh buat satu video seminggu lagi baik. Saya kadang-kadang sebulan dua video saya hasilkan bergantung kepada mood saya. Kadang satu video sebulan. Saya mempunyai 3 Channel youtube dan terdapat dua video saya yang sudah mencecah 600k views. Selebihnya 40k-100k views. Ingat, lebih banyak jumlah views lebih besar peluang untuk jana wang melalui Youtube ADSENSE.
Terus cipta video kamu, teknik buka tayar ka, teknik tanam padi ka, teknik potong kayu, pasang api pakai kayu atau sebagainya. Lebih baik cipta video kamu ikut minat kamu. Memancing ka. Promosikan link video kamu di twitter, facebook atau blog supaya orang boleh menonton video kamu.


Langkah 4: Semak emel anda !
Pihak YouTube  akan hantar email untuk kamu. YouTube akan mengundang kamu untuk membuat permohonan berkongsi pendapatan untuk video kamu yang dipilih oleh YouTube. Lepas upload video terus monetised video kamu, tidak perlu tunggu ada views dulu. Apabila kelulusan diberi, kamu boleh mula menjana pendapatan untuk video yang terpilih itu.
Langkah 5: Membuat permohonan melalui program rakan kongsi YouTube
Buat permohonan Akaun Adsense kamu melalui link dalam email yang dihantar sama kamu.
Langkah 5: Mulakan proses permohonan
Kamu harus membaca dokumen panduan tentang program rakan kongsi YouTube. Pastikan kamu tidak melanggar mana-mana syarat dan undang-undang yang ditetapkan.
Kamu tidak akan dibenarkan membuat permohonan seterusnya selama 2 bulan jika YouTube tidak meluluskan permohonan anda.
Langkah 6: Buka akaun dengan Google AdSense
Bila kamu sudah baca dan betul-betul faham akan syarat dan undang-undang tersebut, kamu perlukan akaun di dalam Google AdSense untuk menghubungkan akaun YouTube kamu tadi. Hubungan inilah yang akan membolehkan bayaran dikira dan dibuat kepada kamu terhadap video yang terpilih.
Walaubagaimanapun, wang yang kamu boleh keluarkan daripada akaun kamu ialah apabila akaun kamu sudah mempunyai baki lebih daripada USD$100. Oleh itu, jika lebih banyak video yang menarik kamu paparkan dan lebih banyak ditonton orang, lebih banyak bayaran yang akan terima bagi membolehkan kamu membuat pengeluaran.
Langkah 7: Tempoh menunggu untuk YouTube memproses permohonan
YouTube mengambil masa sekurang-kurangnya 2 minggu untuk menilai dan menentukan samada video kamu tu akan diterima atau tidak. Kamu tidak perlu membuat apa-apa selama waktu ini atau jika kamu tidak mahu membuang masa, kamu boleh juga terus berkarya! Siapkan rakaman video seterusnya.
Langkah 8 : Mulalah buat duit !
Sebaik sahaja permohonan ADSENSE kamu diluluskan, kamu akan dibenarkan menayangkan segala iklan yang keluar dibahagian bawah video kamu. Terdapat juga iklan banner yang muncul dibahagian tepi video atau sesetengah iklan yang akan dimasukkan secara pantas dibahagian hadapan video kamu sebagai pengenalan dan sebagainya. Masa edit keterangan video kamu dalam akaun youtube, cari MONETISATION, kasi tick semua supaya iklan boleh timbul dimana mana bahagiaan video kamu.
Langkah 9: Ulang langkah 1
Jika permohonan kamu tidak diluluskan, kamu bermungkinan besar tidak ikut salah satu langkah yang disebutkan di atas. Oleh kerana kamu akan diberi tempoh selama 2 bulan sebelum permohonan baru boleh dikemukakan kepada pihak YouTube, kamu dinasihatkan supaya mengulangi langkah-langkah tersebut dengan lebih teliti. Undang-undang dan syarat-syarat yang dikenakan mestilah diikuti dengan betul.
Ramai yang berjaya menjana pendapatan di YouTube adalah mereka yang rajin dan teliti serta patuh kepada langkah-langkah yang diberi.
Jika kamu mendapat lebih dari 5 juta komen atau 20 juta tontonan dalam masa satu bulan, pihak Google Adsense akan menghantar jemputan khas kepada anda untuk menjadi salah seorang rakan di dalam program Premium Publisher. Program ini adalah program khas dan ianya akan dibuka kepada sesiapa yang layak atas jemputan khas sahaja.


Bayaran Adsense Youtube yang ke 3

Bayaran ke 4 = RM 426.51

Kamu boleh tiru cara ini. Jangan risau ianya percuma untuk sertai, hanya ikut syarat yang ditetapkan dan elak menipu sebab google adalah sangat genius. Sedikit kesilapan membolehkan akaun adsense kamu di banned. Ini kerja sekali sahaja..Upload sekali buat betul-betul, sampai bila bila selagi video kamu ditonton, kamu akan dapat $$$..

2 comments:

Faris0017 said...

perlu ade account western union ke?

Kampung Pamilaan said...

Tidak perlu boss. Yang penting ada akaun google adsense..

 
 
Blogger Templates