Ads 468x60px

Sunday, July 7, 2013

Kaamatan Kampung Pamilaan 2013

Pemenang Sugandoi Kaamatan Kampung Pamilaan 2013

 

Persembahan selingan oleh Artis Sabah, Apiang Sausun.

Pemenang Ratu Ibu Kampung Pamilaan sempena Kaamatan 2013, 
dimenangi oleh Puan Rosiah John .

 Pemalu gong mengiringi perarakan masuk YB Radin Malleh.


Ucapan daripada En. Stanley Leo selaku pengerusi penganjur perayaan Kaamatan.
 Ucapan Perasmian YB Radin Malleh


     Kemeriahan pesta kaamatan peringkat kampung Pamilaan sekali lagi dirasai kehangatannya dengan penganjurannya dilakukan pada 7 Jun 2013.  Pesta itu yang menggunakan tema 'Tilombuso Piunungan Om Pirotian Maya Kaamatan' nyata berjaya diterjemahkan melalui kerjasama serta kehadiran seluruh penduduk kampung dalam pesta tersebut. Pesta kaamatan peringkat kampung Pamilaan pada tahun ini dipengerusikan oleh En Stanley Leo .

Walaupun penganjuran pada tahun ini 'berbajet' sederhana namun hal ini tidak sedikit pun mencacatkan kemeriahan majlis malahan pada pandangan admin, inilah penganjuran yang paling tersusun, kemas, mempunyai pembaharuan dari segi gimik pembukaan, acara pentas, dekorasi dan sebagainya. Penganjur dan seluruh ahli jawatankuasanya berjaya menggunakan kesempatan ini mengajak seluruh lapisan penduduk kampung pamilaan mengenal erti perpaduan, kerjasama, kesatuan serta kekitaan.

Berjayanya majlis ini sebenarnya bukan hanya diukur pada saat majlis tersebut berlangsung tetapi harus dilihat dari segi bagaimana penganjur serta ahli jawatankuasanya serta dibantu penduduk kampung membuat persediaan majlis ini dari awal lagi. Admin difahamkan bahawa pihak penganjur telah membuat persediaan sebulan awal daripada tarikh pesta tersebut dan semakin rancak dalam seminggu yang terakhir. Dan sesungguhnya majlis ini tidak dapat berjalan dengan lancar tanpa kerjasama daripada semua pihak termasuk penduduk kampung yang memainkan peranan. Hal ini sangat bertepatan dengan tema Pesta Kaamatan 2013.Diharapkan semangat seumpama ini dapat dikekalkan sampai bila-bila demi kelestarian perpaduan.

Pesta Kaamatan Kampung Pamilaan 2013 yang bermula pada jam 3 petang, diresmikan oleh YB Radin Malleh. Majlis dimeriahkan lagi dengan kehadiran beberapa artis atau penyanyi KadazanDusun, Murut seperti Edward Emih, Apiang Sausun, David Joseph dan banyak lagi.

Antara acara pentas yang berjaya menarik perhatian pengunjung adalah , Pertandingan Ratu Ibu(Ala Unduk Ngadau), Pertandingan bercerita dalam KadazanDusun, Pertandingan Nyanyian (Sugandoi) , Pertandingan Tapai terbaik dan banyak lagi.P/S : Gambar dan Video sepanjang majlis tersebut berlangsung boleh didapati daripada saudara John Francis dalam bentuk DVD. Sila berhubung dengan beliau sekiranya berminat.
 
 
Blogger Templates