Ads 468x60px

Monday, February 17, 2014

Homestay Pamilaan tawar suasana ‘moginakan’ kepada perantau (Siri 2/4)

Siri 2

Oleh HENRY BATING

Nasi linopot dengan pewarna keledek berlauk ikan, bunga 
papaya dan tuhau dengan penggunaan minyak terkawal
JIKA anda jauh di rantau dan terlepas banyak keramaian musim Kaamatan, suasana itu boleh anda putar balik dengan mengunjungi inap-desa (homestay) Pamilaan. Di lokasi desa lima buah rumah tradisional ini, pengunjung pasti dapat mengubat kerinduan menikmati sajian tradisional masyarakat Kadazandusun Murut dalam suasana ‘moginakan’ atau pesta.

Di homestay Pamilaan, pengunjung dapat mengimbas nostalgia kehidupan kampung kerana penduduk sedia mengalu-alukan pelawat dengan aktiviti ‘mirumoh-rumoh’ iaitu saling bertanya khabar, bercerita tentang pelbagai peristiwa dan saling berhibur ‘misudawil’ atau berteka-teki dan membunyikan muzik tradisional.
Nasi linopot dengan pewarna ubi manis mengandungi lauk ikan

Lokasi itu mudah dikunjungi kerana terletak hanya kira-kira 3km dari simpang lebuhraya sempadan Tenom-Keningau. Ketika dilancarkan pada Ahad, penduduk setempat dan tetamu dari Tambunan berkampung hingga ke petang di lokasi itu. Bagaimanapun, buat permulaan ini kunjungan hanya dapat dibuat melalui tempahan. Persatuan Alumni St Pius Pamilaan, Tenom yang mengendalikan pelbagai pakej pelancongan di kampung itu boleh dihubungi melalui urusetia perunding, Wasai Tour.

Pada majlis pembukaan dua hari lalu, pengendali rumah-rumah tradisi menyediakan laluan rumah ke rumah kepada rombongan pelawat. Sambutan dimulakan di pangkal Jalan Homestay KUK St Peter Mr Stanley P. Hill. Dari permulaan jalan kira-kira 50meter itu, pengunjung memasuki gerbang menuruni bukit dan mula diraikan di rumah Misompuru. Di rumah ini, sajian ‘linopot’ atau nasi impit dibungkus daun segar tersedia di ‘rilibu’ atau nyiru. Linopot disajikan dengan pewarna keledek berlauk ikan, bunga papaya rebus dan tuhau.

Set hidangan tanpa minyak


Tempoh masa berkunjung di setiap rumah bergantung kepada selera pengunjung. Dari rumah Misompuru, kunjungan seterusnya dibuat ke rumah Lologubon. Paluan gong irama Penampang menanti pengunjung di rumah ini. Di pantaran rumah, koir meraikan pengunjung dengan lagu identiti rumah mereka. Minuman pelbagai rasa ditawarkan sebelum menghadap hidangan makanan menu ‘tiniwak’ iaitu inti batang pisang hutan, nasi linopot, daun bawang campur, ulam jantung pisang bercampur bilis dan sambal.

Dari rumah Lologubon, pengunjung diiringi bertandang ke rumah Nuntunan. Di rumah yang terletak di kaki bukit itu, kanak-kanak sedia menyapa rombongan pelawat dengan memberi alu-aluan dalam bahasa Kadazandusun. Dalam rumah terhidang linopot berpewarna kuning ubi manis mengandungi lauk ikan. Turut membuka selera ialah set sayuran kampung tutan, tiniwak  dan taduk. Terdapat juga minuman ‘tinogoyi’ iaitu air tapai beras bagi pengunjung yang biasa meminum minuman itu.
Kunjungan seterusnya ialah ke rumah Narantai. Sampai di ambang gerbang beratap ‘sinorut’ atau rumbia memanjang menuruni bukit, penyambut tetamu siap mengiringi pelawat ke rumah utama. Di pantaran rumah, minuman ‘sinompuru’ iaitu air dalam bekas bambu diikat bertandan dihidangkan. Pada waktu yang sama, kumpulan kanak-kanak sedia menanti pelawat dengan ‘choral speaking’ bahasa Kadazandusun dan masuk ke ruang tamu, pelawat dihiburkan koir dan irama tongkungon.  Pelawat juga berkesempatan memerhati koleksi gambar kronologi pembinaan rumah tradisi itu.
Aneka hidangan kampung tanpa minyak 
sajian tradisional penduduk asal Sabah

Pelawat kemudian diiringi turun ke halaman rumah untuk menghadap aneka hidangan tradisional tanpa minyak di ruang makan beratap sinorut. Pengunjung boleh menikmati set menu terdiri daripada nasi pulut berbungkus daun pisang dimasak ala lemang, ayam kampung rebus, ‘tinimbu’ atau bubur ayam kampung, nasi ‘tadong’ padi bukit, linompuka, ubi manis pelbagai warna, ‘borot’ atau ikan sungai rebus, ‘gagau’ atau jeruk ikan dan sup daging dimasak menggunakan kayu api. Pengunjung turut disajikan minuman ‘linutau komis’ atau air tapai manis dihidangkan dalam ‘suki’ atau ruas bambu.

Rumah Tobobon menjadi destinasi terakhir menghidangkan ayam kampung rebus beserta ikan segar air tawar, daging dan sambal. Pengunjung menghadap hidangan di halaman rumah di bawah rimbunan pohon-pohon. Suasana di tempat ini amat santai dengan hembusan angin sepoi beserta aliran air anak sungai yang perlahan. Irama gong Penampang dipalu dan telah menarik keinginan pengunjung berdendang irama sumazau.
Urusetia Wasai Tour boleh dihubungi melalui 0198120553 (Stanly Leo), 0198830535 (Philip) dan 0195884535 (Justina). Siri ketiga akan datang mengimbas kesenian yang telah dipersembahkan manakala siri terakhir berkisar upacara perasmian dan pendapat pelbagai pihak mengenai pusat pelancongan itu.


Sup daging dimasak menggunakan kayu api dihidang menggunakan tempurung kelapa
Ayam kampung rebus beserta ikan segar air tawar, daging dan sambal

Set sayur kampung tutan, tiniwak  dan taduk

Tiniwak pisang hutan, ulam jantung pisang dan sambal


Santai selepas makan berkongsi ‘suki’ minum linutau ‘komis

Oleh HENRY BATING

No comments:

 
 
Blogger Templates