Ads 468x60px

Thursday, March 1, 2012

Jalan Rosak Dan Berlubang di Kampung Pamilaan Dibaiki

Kampung Pamilaan, Tenom- Beberapa jalan rosak dan berlubang di sepanjang jalan Kampung Pamilaan kini sudah pun dipulihkan. Sebelum ini, keadaan jalan tersebut mengundang terlalu banyak rungutan dalam kalangan penduduk kampung yang menyatakan jalan tersebut tidak pernah diselenggara sejak projek jalan tersebut siap sepenuhnya pada akhir 2008.

Terdapat faktor yang dapat dinyatakan disini, telah menyebabkan jalan tersebut rosak serta berlubang. Seperti umum mengetahui, jumlah had muatan yang boleh melalui jalan tersebut harus tidak melebihi daripada 5 tan. Namun kehadiran beberapa lori balak, lori pasir dan sebagainya keluar masuk dengan had muatan yang berlebihan menyebabkan terdapat beberapa bahagian jalan menjadi mendap. Tanah mendap tersebut telah mengakibatkan jalan raya membentuk satu lubang di tengah jalan dan akan menakung air sekiranya hari hujan. Proses tersebut yang berterusan mengakibatkan jalan raya semakin rosak dan sukar dilalui terutama sekali kepada kenderaan yang bersaiz kecil. Perkara inilah yang terjadi di beberapa bahagian jalan Kampung Pamilaan dengan 3 bahagian yang dapat dikenalpasti iaitu tanah mendap tepat berhampiran dengan rumah En. Albert Karang, En.Usip Gansilau dan satu bahagian lagi berlaku di bahagian selekoh tajam 'Kiabal'. Adalah menjadi tanggungjawab pengurusan kampung termasuk Ketua Kampung serta JKKK untuk mengawal kemasukan lori-lori tersebut keluar masuk di kampung demi menjaga kualiti jalan di kampung ini.

Kini, ketiga-tiga bahagian yang dinyatakan di atas sudah pun di baiki oleh pihak JKR hasil usaha yang dilakukan oleh PKR En Balasius Masuning mendesak pihak bertanggungjawab tersebut melakukan selenggaraan pada jalan tersebut. Desakan tersebut juga datang hasil suara penduduk kampung melalui LAPORAN INI..Terima Kasih, syabas kepada PKR atas usaha tersebut dan sebagai penduduk kampung di Pamilaan apa yang penting adalah hak serta keselesaan seluruh penduduk terbela. Penduduk kampung yang ditemui bersyukur dengan langkah yang diambil, dan lebih berbesar hati sekiranya lebih banyak lagi pembangunan dalam apa juga bentuk termasuk pembaikan, penaiktarafan, serta infrastruktur dilakukan di kampung ini demi kesejahteraan bersama.

Keadaan jalan selepas dibaiki

Sebelum dibaiki


-Gambar selebihnya akan di publish kemudian.

Oleh Joe Milan

2 comments:

Anonymous said...

tq kampung pamilaan..

Anonymous said...

skrg ada bagus suda sikit tu jalan.kalau buli kasi luas lg.sempit

 
 
Blogger Templates